Česky Deutsch

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Nebojte se architekta > 3. díl: "Jak vypadá spolupráce s architektem?"

3. díl: "Jak vypadá spolupráce s architektem?"



Datum konání:
3.3.2020

Tři myšlenky o vztahu klienta a architekta, jak to vidím já:

1) Architekt je tu od toho, aby pomohl klientovi otisknout se do svého domu. Z interiéru má být patrná osobitost majitele.

2) Architekt se nemá v návrhu prosazovat na úkor klienta. Má mít za cíl v něm zobrazovat jedinečnost klienta.

3) S vědomím výše uvedeného je však zapotřebí, aby klient nechal architekta udělat návrh správně. Zní to asi divně nebo banálně. Vysvětlím: Když NAVRHUJEME dům, vlivem mnohaleté praxe, zcela intuitivně cítíme vazby mezi designem a konstrukcí, mezi dispozicí a konstrukcí, mezi vnějším  vzhledem a interiérem, cenou stavby a vůbec mezi tím vším. Když tyto vazby nerespektujeme, např. pod tlakem přání klienta, může se stát, že to bude nějakým způsobem drhnout (např. zbytečně vynakládané prostředky na složité konstrukce, dispozice nerespektující přirozenou ergonomii atd).

Je tedy ideální, když  mezi klientem a jeho architektem existuje princip respektu, důvěry a tedy i harmonie.

Mějte na paměti, že dům stavíte pro sebe, a že vaše přání jsou důležitá. Architekt je od toho, aby vám je pomohl naplnit. Může se samozřejmě stát, že na věc budete mít jiné názory. Architekt vám však vysvětlí, proč vám oponuje a jaké mohou být následky vašeho rozhodnutí. Konečné rozhodnutí je ale vždy na vás. Dům totiž stavíte za své peníze a pro sebe.

Zde končíme obecné teze o smyslu architektonické služby a od příštího dílu se zaměříme na praktickou stránku tvorby architekta.


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.